Arini aku plan nk hadiahkan isteri aku dengan membiarkan dia berehat tanpa memasak untuk berbuka puasa nanti. So aku bercadang untuk memasak sambal tumis udang bersama petai. Menu ni mmg feveret aku dan isteri. Tapi honestly nih lah 1st time aku nk memasak. Resepi pun x tau. Setelah bertanya resepi dengan en. Google, maka inilah resepi yang saya pilih.
SAMBAL TUMIS UDANG DENGAN PETAI
Bahan-bahan :
- 500 gm udang segar - dibersihkan
- 2 - 3 papan petai - ambil isinya
- 15 sudu besar cili kering kisar - tambah lagi untuk sambal yang lebih banyak
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 tsp belacan
- 1 labu bawang besar - dimayang kasar
- 1 sudu besar asam jawa - dibancuh dengan sedikit air
- Garam dan gula
- Minyak masak untuk menumis
Cara-cara :
- Tumbuk lumat bawang merah. bawang putih dan belacan. Kemudian campurkan dengan cili kering kisar. Boleh juga kalau dikisar bawang merah, bawang putih dan belacan bersama cili kering di dalam pengisar.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk/ bahan kisar hingga garing dan wangi.
- Masukkan bawang besar. Biar seketika sambil dikacau-kacau.
- Masukkan air asam jawa, udang dan petai. Biar sehingga udang masak sepenuhnya dan petai sedikit layu.
- Masukkan garam dan sedikit gula. Rasalah ikut lidah masing-masing yer.
SELAMAT MENCUBA!
Comments
Post a Comment